Artikel | Datum: 15-12-2008


Visie Yacht: arbeidsmarkt hoger opgeleiden blijft kansrijk
De arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden in de sectoren bouwkunde, civiele techniek en ruimtelijke ontwikkeling biedt nog steeds veel mogelijkheden. Hoewel de huidige economische laagconjunctuur impact heeft, blijft de vraag naar hoger opgeleiden het aanbod ervan overstijgen. Niet alleen anno 2008, maar ook in de toekomst.

Er is een grote kans dat de bij balans tussen vraag naar en aanbod van hoger opgeleid personeel aan de opdrachtgeverzijde (overheid) de vraag sterk hoger ligt dan de vraag dan aan opdrachtnemerzijde, het commerciële werkveld. In de huidige situatie hebben opdrachtnemers (waaronder aannemers en adviesbureaus) een grotere aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt dan de opdrachtgevers. Dit is niet iets van dit moment, maar speelt al langer.

Vergrijzing<>
Op de wat langere termijn heeft ook de vergrijzing impact. In aantallen personen overschrijdt de uitstroom de instroom, ongeacht het werk- en denkniveau. Bovendien worden de uitstromende mensen vervangen door nieuwe mensen met een hoger werk- en denkniveau.
Voor werkgevers is het goed om te weten welke drijfveren de diverse ‘doelgroepen’ hebben, zodat zij daarop gericht kunnen inspelen.

Kracht<>
De kracht van de opdrachtnemers zit in de schaalgrootte van de bedrijven, in combinatie met een specifieke aanpak in de sectoren bouwkunde, civiele techniek en ruimtelijke ontwikkeling. Dit heeft tot gevolg dat deze bedrijven zowel individueel als collectief contacten leggen in de arbeidsmarkt. Een campagne zoals ‘The Skyline is Yours’ van Bouwend Nederland, samen met Fundeon, CNV en FNV, is een goed voorbeeld van een collectieve aanpak.

Collectieve campagne<>
Ook de overheid voert een collectieve campagne onder de namen ‘Werken bij de overheid’ en ‘Werken bij gemeente’. Deze aanpak is echter minder studierichtingspecifiek. Op de Hogescholen heeft men inmiddels een doelstelling gekregen om 15% meer studenten techniek te werven. Nu werven betekent echter dat de eerste piek van deze instroom pas over 4 jaar op de arbeidsmarkt gevoeld zal worden.

Loopbaankeuze<>
De keuze van een loopbaanrichting van de hoger opgeleide wordt veelal tijdens de studie bepaald. De meeste opleidingen kenmerken zich door een opdrachtgevergerichte opbouw. Met andere woorden: het werken als bouwkundige, civiel-technicus of RO’er bij de overheid komt maar mondjesmaat aan de orde.

Overheden<>
Overheden staan slechts beperkt op de kaart van het hbo en wo. Naast richtingen als politicologie, bestuurskunde en bestuursrecht is er verder weinig aandacht voor de toepassing van kennis in de diverse studierichtingen binnen de overheid. Als gevolg hiervan krijgen studenten geen gevoel met de interessante uitdagingen die er bij overheden zijn te vinden.

Commerciële werkveld<>
Ook het commerciële werkveld biedt meer mogelijkheden voor stages, waardoor de arbeidsmarktoriëntatie in de breedte wordt beperkt. Bouwend Nederland geeft op zijn eigen site het volgende aan: ‘Recent onderzoek toont aan dat vooral jongeren uit onbekendheid met de mogelijkheden in de bouw en infra niet zo snel aan een loopbaan in deze sector denken’.
De publieke sector heeft last van het verschijnsel ‘onbekend maakt onbemind’. De kans is groot dat dit verschijnsel wordt versterkt bij de overlap van deze twee markten.

Kredietcrisis<>
De kredietcrisis heeft vanzelfsprekend impact op ‘onze’ sector. Om de gevolgen hiervan het hoofd te bieden, worden er door diverse ministers uit het huidige kabinet signalen afgegeven om juist nu te blijven investeren in woningbouw- en infraprojecten. Camiel Eurlings, minister van Verkeer en Waterstaat, heeft het verminderen van de verkeersdruk en het verbeteren van ons watermanagement hoog op de agenda.

Steun in de rug<>
Maria van der Hoeven, minister van Economische Zaken, kondigde aan dat de overheid de economie een steun in de rug wil geven door meer te investeren in bouwkundige projecten. Voeg hier de initiatieven vanuit het Ministerie van VROM aan toe, en we kunnen concluderen dat er binnen diverse overheden nog een hoop te doen is. Denk bijvoorbeeld aan de revitalisering van bedrijventerreinen, de implementatie van de WABO en de realisatie van Vogelaars prachtwijken. Ook het tekort aan woningen is een lastig probleem voor de overheid.

Voldoende uitdagingen<>
Wat Yacht betreft zijn er nog voldoende uitdagingen voor hoger opgeleiden in de sectoren bouwkunde, civiele techniek en ruimtelijke ontwikkeling. Reden te meer om goed na te denken over de richting van je loopbaan en niet over één nacht ijs te gaan. De projectmatige aard van onze sector biedt enorme kansen om je ontwikkelingsdoelstellingen na te streven.

Waarmaken doelstellingen<>
Bij Yacht krijgt iedere medewerker de kans om zijn of haar loopbaandoelstellingen te behalen. In de samenwerking met de leidinggevende, coach en accountmanager heeft onze interim-professional de beschikking over een groot netwerk van collega’s, dat deze doelstellingen helpt waar te maken.

Meer over Yacht: www.yacht.nl.


Deel dit artikel:                   

Minister Van Nieuwenhuizen geeft startsein voor schoner water Eems-Dollard
Nieuwsbericht
NEN: Verdieping eerste versie NTA IFD-bouw
Nieuwsbericht
Brabant investeert in Zuiderwaterlinie
Nieuwsbericht
Van top tot teen beveiligd met nieuwste lichtschermen van Pilz
Weblogposting
Resultaten eerste zoetspoelproeven Kierbesluit Haringvliet
Nieuwsbericht
Herziene norm voor kolken gepubliceerd
Nieuwsbericht
Anti-tegelactie in de Achterhoek: Ben je nu helemaal betegeld?!
Nieuwsbericht
Vervanging eerste vizierschuif stuw Hagestein
Nieuwsbericht
Havenvisie Port of Harlingen: koers naar duurzame groei
Nieuwsbericht
Nederland en Niedersachsen gaan samen voor schone Eems-Dollard
Nieuwsbericht
Van Nieuwenhuizen: Nederland voorbereiden op drogere zomers
Nieuwsbericht
Droogteseizoen weer van start
Nieuwsbericht
Windparken aangesloten met verbindingen met hoogste capaciteit ter wereld
Nieuwsbericht
Bochtafsnijding vaargeul Holwerd-Ameland is klaar
Nieuwsbericht
Alle innovatieve veiligheidsoplossingen op een rijtje
Weblogposting
Limburg en RWS akkoord met verlengen overeenkomst Consortium Grensmaas
Nieuwsbericht
Bezoek RioleringsVakdagen; dé verbindende vakbeurs voor de rioleringsbranche!
Weblogposting
Keynote lezing Helga van Leur tijdens kennisrijk Aqua Nederland Vakbeurs en RioleringsVakdagen
Weblogposting
Nieuw kennistheater op RioleringsVakdagen 2019
Weblogposting
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling
Weblogposting
Meer zand voor West-Zeeuws-Vlaanderen
Nieuwsbericht
Overzicht gunningen Grond-, Weg- en Waterbouw 2018
Nieuwsbericht
RioleringsVakdagen 2019 focust meer op kennis
Weblogposting


[Banners]