Bron: Volandis
Artikel | Datum: 01-02-2018


Interview met Tjeerd Willem Hobma: Duurzame inzetbaarheid is Big business
Interview met Tjeerd Willem Hobma, algemeen directeur Volandis, over Duurzame Inzetbaarheid en de DIA Innovation Award op Infra Relatiedagen in Hardenberg.


1. Kunt u uitleggen wat Volandis is en hoe is het ontstaan?

Volandis is het kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid. We bouwen aan een gezonde en bloeiende bouw- en infrasector, waarin mensen veilig werken, plezier houden in hun werk en op tijd vooruit kijken. Dat is goed voor iedereen: werknemer, werkgever én opdrachtgever. Want gezonde en gemotiveerde mensen halen de beste resultaten.

Volandis is ook een kennisnetwerk van partners die samenwerken en kennisdelen. Samen realiseren we de transitie naar een innovatieve en duurzame bouw en infra. En dat is mensenwerk. Want mensen bepalen het verloop van transities. Het is complex, vraagt om volharding en geduld en is soms lastig te sturen. Iedereen die waardevolle informatie heeft, is welkom deze met ons te delen.

Je leest meer over Volandis en waar we vandaan komen op onze website www.volandis.nl. Laat het niet bij lezen! We dagen je uit hier zélf ook actief mee aan de slag te gaan. Weet hoe je bezig bent. En waar je naartoe werkt. Dan merk je al gauw: bewust werken wérkt.


2. Wat is Duurzame Inzetbaarheid?

Ik gebruik zelf graag Duurzame Inzet. Ik vind dit veel krachtiger. Het is onderdeel van je vakmanschap. Je bent er zelf verantwoordelijk voor. En dat in je gehele werkzame leven: 'Werk veilig, Houd plezier en Kijk Vooruit'. Je werkgever kan je er bij helpen. En samen pluk je er de vruchten van.

Voor Volandis bestaat duurzame inzetbaarheid uit deze drie thema's:


Bron: Volandis


Hierover gaan wij graag met vakmensen en bedrijven in gesprek, we verzamelen data, ontsluiten deze, en gebruiken ze in praktische instrumenten en rapportages.


3. Hoe maak je reflectie op Duurzame Inzetbaarheid bij medewerkers en duurzaam inzetbaarheidsbeleid in bedrijven aantrekkelijk?

Door medewerkers te helpen zich te realiseren dat investeren in 'Werk veilig, Houd plezier en Kijk Vooruit' loont en hen in beweging te brengen. Met een goed perspectief belonen ze zichzelf. En door werkgevers te laten zien hoe hun bedrijven er voor staan op de drie thema's. Zo heeft elke werkgever zijn eigen motieven om hier op in te zetten.

'Duurzame inzetbaarheid = Big business'
Relatief lage investeringen in 'Werk veilig, Houd plezier en Kijk Vooruit' kunnen leiden tot hoge rendementen, zo laten de cijfers en business cases duidelijk zien. Deze ervaringen delen we onder werkgevers.

De kracht van onze aanpak zit wellicht vooral in het goede gesprek hierover. Het is de kunst van het stellen van de juiste vragen aan werknemers en werkgevers.

Zowel werknemers als werkgevers zijn verplicht maatregelen te nemen, om de risico's die het werken in de bouw en infra met zich meebrengt, zoveel mogelijk te voorkomen/te beperken. Hoe bewaak jij de veiligheid en gezondheid op de werkvloer?

Plezier houden in het werk staat voor uitdagend en boeiend werk. Een baan met een goede balans tussen werk en privé. Waarin een werknemer gestimuleerd wordt het beste uit zichzelf te halen. Is dit in jouw organisatie het geval?

Vooruit kijken is voor werknemers nadenken over werkplezier en motivatie. En of het werk nog wel past bij opleiding, ambities en lichamelijke gesteldheid. Voor werkgevers draait het om de toekomst van de organisatie. Kijk jij vooruit?


4. Alle standhouders die tijdens Infra Relatiedagen in Hardenberg op de Duurzame Inzetbaarheidsroutes staan, maken kans op de DIA Innovation Award. Wat houdt de DIA Innovation Award in?

Tijdens de beurs kun je als bezoeker jouw stem uitbrengen op één van de vernieuwende en onderscheidende bedrijven in 'Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit' die deelnemen aan de verkiezing van de DIA Innovation Award 2018. DIA staat voor Duurzame Inzetbaarheids Analyse. Dit is onze aanpak in preventieve zorg voor werknemers en werkgevers.

Je herkent de deelnemers aan een grote witte Volandis ballon aan hun stand op de beursvloer. Stemmen doe je met het stemformulier in de stand van de deelnemende bedrijven.
Op donderdagmiddag 8 februari maken we de balans op.
Dan presenteren de genomineerde top4 ondernemers hun product of dienst in 'Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit' in de Kennisarena.
Aansluitend beoordeelt de vakjury de deelnemers op basis van de publieksstemmen en de presentatie, en reiken wij de DIA Innovation Award 2018 uit aan de winnaar.

Als je je stem uitbrengt voor het meest onderscheidende en vernieuwende bedrijf op 'Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit', maak je kans op een mooie prijs. Onder alle stemmers verloten wij een dinerbon voor twee. Dus vul het formulier in bij de stand van de deelnemende exposant en zorg dat jouw contactgegevens juist ingevuld zijn.


5. Waarom is het belangrijk om Duurzame Inzetbaarheid op de kaart te zetten?

Duurzame inzetbaarheid is niet alleen van belang voor de bouw en infra. De beoogde transitie is net zo relevant voor de brandweer, politie, zorg etc. De pensioenleeftijd stijgt en het werken in deze beroepen is vaak zwaar. Langer doorwerken is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Nu de orderportefeuilles in bouw en infra goed gevuld zijn, groeit de vraag naar vakmensen. We hebben iedereen nodig om te voldoen aan de uitdagingen waar bedrijven in de sector voor staan.

Grote verschuivingen ontstaan vaak door kleine initiatieven van groepjes mensen. Wij willen vakmensen, bedrijven en belangenorganisaties in de sector verbinden. Want 'Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit' vraagt om een gedragsverandering van veel mensen. Een echte verandering, in het denken, handelen en organiseren van vakmensen en bedrijven.


6. Volandis en partners zetten in 2018 verder in op de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA) voor werknemers en werkgevers. Wat houdt deze Duurzame Inzetbaarheidsanalyse in?

'DIA = PAGO + adviesgesprek'
In de cao is vastgelegd dat het bekende PAGO eens per vier jaar is uitgebreid met een adviesgesprek met een DIA-adviseur van Volandis. In dit gesprek gaat de adviseur vooral in op hoe je met plezier kunt blijven werken en hoe je zo duurzaam mogelijk binnen de bedrijfstak aan de slag kunt blijven. Met andere woorden: hoe je zo duurzaam mogelijk inzetbaar kunt blijven. We noemen deze combinatie van PAGO en adviesgesprek de DIA: Duurzame Inzetbaarheidsanalyse. De DIA is dus het oude PAGO, maar dan beter, uitgebreid met een persoonlijk adviesgesprek. Deze maand realiseerden we de 5555e DIA. Een mijlpaal. Deze nieuwe aanpak leidt tot veel positieve reacties. En we groeien verder.

'mijnVolandis voor werkgevers biedt een spiegel voor je bedrijf'
In het laatste kwartaal van 2017 is de uitrol van 'mijnVolandis voor werkgevers' gestart. Deze digitale omgeving is de plek voor jou als werkgever om te zien hoe je ervoor staat op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Stapsgewijs worden hier steeds meer tools en instrumenten aan toegevoegd waarmee jij zelf aan de slag kunt om jouw organisatie toekomstbestendig te krijgen en te houden. Elk jaar wordt jouw rapport Duurzame Inzetbaarheid ververst. Heb je veel deelnemers aan de DIA? Dan krijg je zelfs per kwartaal een update. Heb jij als werkgever al gekeken in mijnVolandis?

We zijn erg benieuwd naar je ervaringen en wat jij nodig hebt om nog beter aan de slag te kunnen. Laat het ons weten via de Vraagbaak van Volandis. Elke werkdag zijn we bereikbaar per e-mail, chat of telefoon.


Deel dit artikel:                   

Renovatie Wantijbrug (N3) uitgesteld
Nieuwsbericht
Oost- en Zuid-Nederland het droogst, wateraanvoer Maas en Rijn voldoende
Nieuwsbericht
Rijkswaterstaat koelt meerdere bruggen
Nieuwsbericht
Nieuw: Boek over Functionele Veiligheid in de machinebouw!
Weblogposting
Mega-investering voor Evenementenhal Gorinchem met nieuwe hypermoderne beurshal: Next Level
Nieuwsbericht
Pilz introduceert veilige bewaking van beschermde ruimtes met radartechnologie
Weblogposting
Minister Van Nieuwenhuizen: Minder goederenvervoer via de weg
Nieuwsbericht
Nieuwe zwaaikom en aangepaste invaart Zwarte Schaar gereed
Nieuwsbericht
Neerslagtekort toegenomen, voldoende aanvoer van water
Nieuwsbericht
Relevante vaarinformatie Waddenzee overzichtelijk gebundeld in één app
Nieuwsbericht
Wat is veranderd in de nieuwe bruggennorm 6787-1?
Weblogposting
Zandsuppletie Roggenplaat start 1 oktober 2019
Nieuwsbericht
Waterschappen hebben hoge verwachtingen van Klimaatakkoord
Nieuwsbericht
Tweede kolk Prinses Beatrixsluis op 25 juni 2019 weer in gebruik genomen
Nieuwsbericht
Rijkswaterstaat: Bouwopgave infrastructuur vraagt gezamenlijke nieuwe aanpak
Nieuwsbericht
Versterking watersamenwerking met Indonesië
Nieuwsbericht
Kamerbrief over verbreding sluiscomplex Kornwerderzand en resterende 45 miljoen
Nieuwsbericht
Sector en overheden slaan handen ineen voor schone binnenvaart en zeevaart
Nieuwsbericht
Normdocumenten voor buitenriolering gepubliceerd
Nieuwsbericht
Zandoevers Houtribdijk krijgen laagje grond om de N307 zandvrij te houden
Nieuwsbericht
Maas en Waal klaar voor klimaatverandering
Nieuwsbericht
Landelijk neerslagtekort licht afgenomen
Nieuwsbericht
Bouwopgave infrastructuur vraagt gezamenlijke nieuwe aanpak
Nieuwsbericht


[Banners]