hierbenik2
Nieuwsbericht | Datum: 10-05-2011Jelmer trainees ontwikkelen varianten voor IJmeerverbinding
De acht laatstejaars trainees van Jelmer, de grootste aanbieder van multicompany traineeships in de civiele techniek, hebben op 21 april 2011 hun advies gepresenteerd over het project IJmeerverbinding. In opdracht van Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) werkten zij in twee teams gedurende het derde jaar van hun traineeship aan alternatieve oplossingen voor dit complexe infrastructurele traject. De uitdaging was om een eigen en innovatief vervoerconcept, ontwerp en business case voor een OV-verbinding van Almere naar Amsterdam Zuid over het IJmeer te ontwikkelen, waarbij het doel was om een optimalisatie van kosten en baten ten opzichte van het bestaande referentieontwerp te realiseren.

Team ‘OverIJver’ formuleerde twaalf varianten, waarna de trainees deze analyseerden op de criteria ruimtelijke inpassing, financieel, risico’s en ecologie & duurzaamheid. Hieruit volgden twee voorkeursvarianten. De eerste is een tunnel die door het woon- en watergebied loopt en de leefbaarheid van de inwoners van IJburg en de natuur op en rond IJburg en het IJmeer maximaal garandeert. Het tweede alternatief is een brug die aan de zuidkant van het gebied loopt, en die financieel een solide basis vormt voor een gesloten exploitatie in de toekomst. Het team presenteerde haar eigen voorkeur voor de tunnelvariant, omdat deze het meest rekening houdt met de eis van de opdrachtgever tot een duurzaam leefklimaat.

Team ‘KoReJaAn IB’ besloot na verkenning van de opdracht tot een hele andere insteek. De trainees analyseerden voor de opdracht niet de inhoud, maar het projectproces. Zo adviseerden ze om een uitgebreide stakeholderanalyse uit te voeren, en gaven aanknopingspunten over hoe relevante stakeholders gedurende het project geïnformeerd en betrokken kunnen worden. Ook keken ze naar de manier waarop varianten afgewogen kunnen worden. Hieruit bleek dat een zogenaamde trade-off matrix, waarin de verschillende beoordelingscriteria een wegingsfactor krijgen, de meest transparante keuzemogelijkheid biedt. Het team concludeerde dat het traject IJmeerverbinding een uitdagend project is, waar op het gebied van procesmanagement veel extra winst te behalen valt.

Voorafgaand aan de presentaties gaf Ben Viveen, Directeur Werkmaatschappij Almere-Amsterdam, een introductie over de actuele stand van zaken van het project aan de aanwezige trainees, businesspartners en belangstellenden. Daarna volgden beide presentaties. Deze werden beoordeeld door een kritische vakjury, die bestond uit directeuren binnen DHV, MNO Vervat, IBA en Jelmer. Zij riepen team ‘OverIJver’ uit tot winnaar. Tjeerd Roozendaal, Adjunct Directeur Ingenieursbureau Amsterdam en juryvoorzitter: “Het niveau van beide teams was zeer hoog. Hiermee werd nog eens bevestigd dat de huidige generatie civiele talenten prima kan meedenken over het Nederland van nu en de toekomst. Het viel op dat de trainees niet alleen inhoudelijk zeer interessante voorstellen deden, maar ook qua presentatietechnieken verrassend en innovatief waren. Bovendien was het mooi om te zien dat de verschillende persoonlijkheden van de trainees terugkwamen in de eindpresentatie. De jury koos uiteindelijk voor team OverIJver, omdat ze een zeer professioneel, volledig en tot in de puntjes uitgewerkt advies gaf.”Deel dit artikel:                   

Uitdieping Nieuwe Waterweg en Botlek voltooid
Nieuwsbericht
Zandsuppletie Roggenplaat gestart
Nieuwsbericht
Het beheer van de Heesseltsche Uiterwaarden wordt overgedragen
Nieuwsbericht
Ban Ki-Moon, Rutte en Van Nieuwenhuizen starten actiejaar van klimaatcommissie
Nieuwsbericht
Miami nieuwe uitvalsbasis voor klimaatkenniskantoor uit Nederland
Nieuwsbericht
Aantoonbaar veiliger werken? Word Certified Machinery Safety Expert (CMSE)!
Weblogposting
Prinsjesdag 2019: Bestendige lijn in het waterbeheer
Nieuwsbericht
Basis op orde: extra geld voor onderhoud wegen, vaarwegen en spoor
Nieuwsbericht
Deltaprogramma 2020, doorwerken aan de delta: nuchter, alert en voorbereid
Nieuwsbericht
Miljoenennota: intenties voor investeringen goed, grote zorgen over uitvoerbaarheid
Nieuwsbericht
Nieuwe tool toont verband tussen waterkwaliteit en emissies
Nieuwsbericht
Maatregelen vanwege lage waterafvoer Maas
Nieuwsbericht
Nederlandse delta-aanpak blauwdruk voor kwetsbare kustgebieden
Nieuwsbericht
Community Plasticvrije Waddenzee aan de slag
Nieuwsbericht
Grondwaterstanden zandgronden onveranderd laag, Maasafvoer daalt
Nieuwsbericht
Grensoverschrijdend meetstation in Rotem op 4 september 2019 in gebruik genomen
Nieuwsbericht
Kustonderhoud Callantsoog van start
Nieuwsbericht
Inschrijving Waterinnovatieprijs 2019 geopend
Nieuwsbericht
Kom langs bij Open Monumentendag 2019
Nieuwsbericht
Training elektrische veiligheid: Machineveiligheid & elektrische veiligheid (IEC 60204-1)
Weblogposting
Vizierschuif Zuid van stuwcomplex Hagestein vervangen
Nieuwsbericht
Renovatie Wantijbrug (N3) uitgesteld
Nieuwsbericht
Unieke bodemdalingsmeetsite in Nederland operationeel
Weblogposting


[Banners]