
Nieuwsbericht | Datum: 18-12-2018
De Bouwcampus start 29 januari met co-creatietraject
Door de bouw van de nieuwe zeesluis zal de Noordersluis in IJmuiden in zijn huidige functie overbodig worden. Mogelijk biedt dit kansen voor een andere, maatschappelijke inzet van de Noordersluis, zoals energieopwekking, recreatie of iets heel anders. De Bouwcampus is door Rijkswaterstaat gevraagd enthousiaste deskundigen, met uiteenlopende achtergronden, te faciliteren om in co-creatie tot innovatieve, duurzame ideeën te komen voor de toekomst van de sluis. Het co-creatietraject staat open voor experts uit diverse werkvelden die willen meedenken over de toekomst van de sluis. Dinsdag 29 januari 2019 vindt een verkenningsbijeenkomst plaats in de Felison Terminal in IJmuiden, inclusief rondvaart door het sluizencomplex.
Interessante kansen voor het sluizencomplex
Op dit moment bouwt OpenIJ in opdracht van Rijkswaterstaat de grootste zeesluis ter wereld. De zeesluis vervangt de bijna 100-jarige Noordersluis, die het einde van zijn levensduur nadert. Rijkswaterstaat kan de Noordersluis sluiten nadat de nieuwe zeesluis de taak van de Noordersluis heeft overgenomen. De dichte sluis vormt dan een dijk en een oeververbinding tussen Velsen en IJmuiden. Maar blijven er met een dichte sluis geen interessante, maatschappelijke kansen liggen? De Bouwcampus faciliteert de zoektocht naar mogelijke nieuwe functies voor de Noordersluis.
Zoektocht naar meerdere maatschappelijke functies
De Bouwcampus verbindt marktpartijen, kennisinstellingen en overheden met elkaar om tot innovatieve oplossingen te komen voor maatschappelijke vraagstukken waar de bouwketen een rol in speelt. Dit gebeurt in co-creatie in pre-concurrentiële vorm. Het co-creatietraject 'Toekomst Noordersluis' is breder dan alleen technische oplossingen. Er wordt gekeken naar de functies van het hele sluizencomplex IJmuiden. Deelname staat open voor experts en ondernemers uit diverse werkvelden zoals energie, recreatie, cultuurhistorie, architectuur, scheepvaart, waterbouw en natuur. Specifieke kennis over sluizen is niet nodig.
Toelichting co-creatietraject
Co-creatie is een vorm van samenwerking waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en het resultaat ervan. Coaches van De Bouwcampus begeleiden dit gestructureerde maar creatieve proces. Zij creëren ruimte om te experimenteren en samen te zoeken naar innovatieve oplossingen. Experts uit verschillende werkvelden komen bij elkaar op basis van vrijwilligheid, passie en intrinsieke motivatie. Voorwaarden voor co-creatie zijn gelijkwaardigheid, vertrouwen en de bereidheid om inzichten te delen, open en transparant.
Ga naar het co-creatielab van De Bouwcampus voor het programma van 29 januari en achtergrondinformatie over deze praktijkopgave. Geïnteresseerden kunnen zich via deze site ook aanmelden voor deelname.
Alle kolken Prinses Beatrixsluis open, doorvaart op volle sterkte
Julianakanaal bij Haven Stein wordt breder en dieper
Zuid-Holland na zandsuppletie beschermd tegen Noordzee
Pilot 'flexibele kribben in de IJssel' van start
Maritieme sector groeit opnieuw in 2018
Van verticale landbouw tot virtuele delta: 26 miljoen voor innovatief onderzoek
Voortgang dijkversterkingsplannen Marken en vervolgonderzoek
Reactie van Bouwend Nederland op PFAS-voorstellen staatssecretaris van Veldhoven
Grootschalige handhavingsactie Waddenzee
Vissluis in sluiscomplex Schellingwoude feestelijk geopend
Aanbrengen van grond en gras afgerond op Houtribdijk: einde aan problemen zandverstuiving
Grootste onderhoudsopgave ooit voor Rijkswaterstaat in Noord-Holland
Uitdieping Nieuwe Waterweg en Botlek voltooid
Zandsuppletie Roggenplaat gestart
Het beheer van de Heesseltsche Uiterwaarden wordt overgedragen
Ban Ki-Moon, Rutte en Van Nieuwenhuizen starten actiejaar van klimaatcommissie
Miami nieuwe uitvalsbasis voor klimaatkenniskantoor uit Nederland
Aantoonbaar veiliger werken? Word Certified Machinery Safety Expert (CMSE)!
Prinsjesdag 2019: Bestendige lijn in het waterbeheer
Basis op orde: extra geld voor onderhoud wegen, vaarwegen en spoor
Deltaprogramma 2020, doorwerken aan de delta: nuchter, alert en voorbereid
Miljoenennota: intenties voor investeringen goed, grote zorgen over uitvoerbaarheid
Nieuwe tool toont verband tussen waterkwaliteit en emissies